Ok, teoria mea – repost

A trecut aproape un an si tot nu acord vreun fel de credit naturii umane.

Ce sunt oamenii?

Oamenii sunt doar produsul tuturor influenţelor din jurul lor, de la naştere şi pe tot parcursul vieţii. Toate acţiunile, deciziile lor sunt doar rezultatul lipsurilor din trecut. Nu au nimic propriu, nu se nasc cu o esenţa. Se nasc goi, simple butoaie care se incarcă atunci când plouă; în unele zile plouă, în altele nu; astfel unii sunt mai goi iar alţii mai plini; iar ploaia poate avea altă culoare în fiecare zi; astfel nuanţa oscilează, iar culoarea finală e diferită la fiecare persoană. Consider că şi unicitatatea pe care ei o menţionează mereu, şi cu care se mândresc atâta, e doar noroc. Şi cum te poţi mândri cu ceva pentru care nu ai nici un merit, nici un credit, cu ceva asupra căruia nu ai avut nici un control? Tot ceea ce sunt e din noroc; forma unui individ, precum şi a unui grup, şi a întregii lumi e dată de o serie de coincidenţe aleatorii. Dacă există o forţă mai mare decât oamenii, e o forţă foarte indiferentă.

“Alegerile (în momentele de răscruce) definesc oamenii.. ceea ce fac determină ceea ce sunt”.. dar alegerile nu aparţin individului. Ei aşa cred, că alegerea e a lor, că posedă alegerea, dar fiecare lucru pe care îl alegi de-a lungul vieţii e determinat de lipsurile şi nevoile fiecăruia. Lipsuri şi nevoi.. şi iar ajungem la influenţa exterioară; lipsurile şi nevoile sunt date de cei din jurul tău. Prin analogie, şi alegerile sunt date de cei din exterior. Aşa că nu alegerile definesc oamenii. Mult mai logic ar fi să zicem că lipsurile, golurile îi definesc. Practic sunt definiţi de ceea ce nu au.

Lipsurile provoacă nevoile, nevoile provoaca alegerile (chiar şi stabilirea unui scop), iar nevoile se pot schimba de-a lungul vieţii.

Să luăm ca subiect un individ ateu. E un tip care a încercat toată viaţa să işi umle golurile cu certitudini, control, siguranţă, cercetare, logică; astea ar fi cuvinte care îl caracterizează, asta îl “defineşte” ca individ. Apoi o persoană iubită se îmbolnăveşte, cu şanse mici de supravieţuire. El e debusolat, nu mai are control. Atunci recurge la a se ruga; cu timpul devine tot mai credincios, religios, a schimbat facutul cu speratul. Deja s-au schimbat cuvintele care îl defineau. Din cauza lipsei controlului, a situaţiei şi a unei noi nevoi, s-a schimbat şi el.

În concluzie, oamenii, ca indivizi, sunt doar o coincidenţă. Chiar şi existenţa lor ca specie e o coincidenţă, o întamplare, produsul unui hazard.

Advertisements

4 responses to “Ok, teoria mea – repost

 • ammelie

  Si eu cred ca omul este o suma de influente, dar nu cred ca adunarea pleaca de la zero. 🙂 Cred ca te nasti cu un sambure de personalitate, cu niste inclinari spre… (ceva anume, diferit de la om la om), cu anumite tendinte. Iar familia, educatie, societatea, toate vin sa completeze sau sa corecteze aceste tendinte.
  Ne nastem oameni sau devenim oameni?
  Eu cred ca ne nastem ca sa devenim oameni.

  • maroooned

   ai manipulat putin finalul. are sens ce zici, dar ultima fraza..ai facut sa para ca menirea e sa devenim oameni, dar asta e impusa tot de societate. nu prea putem alege. poate eu vroiam sa devin altceva. uita-te la copiii-lupi. ei de ce s-au nascut?

 • ammelie

  Nu cred ca e ‘menirea’ noastra sa devenim oameni. Cred ca inevitabil devenim oameni. Dar poate ca discutia ar trebui sa inceapa de la: ce inseamna OM? 🙂

  • maroooned

   plecam de la premisa ca omul e animal social, homo sapiens sapiens.. i guess.. ca daca e sa dau eu definitia mea si tu definitia ta vor fi doua lucruri total diferite. luam omul ca ce e cosiderat a fi ca oricum nu asta e important. daca vrei nu mai numim omul nicicum. dezbaterea era “ne nastem sau devenim produsul-fara-nume, sau undeva la mijloc” unde eu aleg sa fiu extremist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: